Meny

Yrke

Stödassistent

Som stödassistent är du ett viktigt stöd i den enskildes vardag. Du kan få hjälpa till med allt ifrån att laga mat, sköta personlig hygien och följa med på fritidsaktiviteter, till att hjälpa till med administrativa ärenden. Många enskilda har ett arbete eller daglig verksamhet, vilket du också stöttar vid.
Stjärnor

Stödassistent kan människor få som beviljats insatser/hjälp enligt LSS, som står för Lagen om stöd och service. Dessa människor kan ha fysiska, psykiska eller intellektuella funktionsnedsättningar.

Exempel på arbetsuppgifter

  • Ge pedagogiskt stöd
  • Utveckla och uppmuntra den enskildes kommunikativa förmågor
  • Hjälpa till så att den enskilde på bästa sätt kan främja sin självständighet och sina förmågor

Dina personliga egenskaper

Som stödassistent behöver du vara inkännande för andra människors situation. Du är flexibel eftersom behoven skiljer sig mycket åt från person till person och du är ansvarsfull, kreativ och lyhörd för den enskildes behov och integritet. En stödassistent ska kunna ge rätt stöd, vara lösningsorienterad och uppmuntra till personlig utveckling och framsteg där det är möjligt.

Dina personliga intressen kan också vara värdefulla kompetenser. Om du till exempel är duktig på matlagning, musik, konst eller hantverk rekommenderar vi att du lyfter fram dem i din ansökan.

Behöver jag utbildning för detta jobb?

Ja. För att bli stödassistent bör du ha gått gymnasieutbildningen på Vård- och omsorgsprogrammet eller Barn- och fritidsprogrammet med Socialt arbete som inriktning.

Vidareutbildning

Här får du goda möjligheter till att vidareutbilda dig till exempelvis stödpedagog. En sådan utbildning erbjuds bland annat som ettårig eftergymnasialt program inom Yrkeshögskolan. Du kommer då att få en fördjupad kompetens i områden som funktionsvarianter, kommunikation och bemötande.

Se fler yrken

Boendestödjare

Som boendestödjare fungerar du som en brygga i den enskildes möten med omvärlden och som ett stöd i hemmet, allt för att den enskilde ska få en fungerande vardag.

Läs mer

Boendestödspedagog

Som boendestödspedagog bistår du personer med psykiska funktionsnedsättningar med individuellt anpassat stöd, så att de kan leva ett så självständigt liv som möjligt.

Läs mer

Stödpedagog

En stödpedagog ska ge stöd, inspirera och bidra till utveckling i både arbetslaget och hos de enskilda och driva det pedagogiska arbetet framåt.

Läs mer

Personlig assistent

Som personlig assistent är du ett viktigt stöd för människor med funktionsnedsättning som är beviljade personlig assistans genom LSS (Lagen om Stöd och Service).

Läs mer

Stjärnor