Meny

Yrke

Boendestödjare

Som boendestödjare fungerar du som en brygga i den enskildes möten med omvärlden och som ett stöd i hemmet, allt för att den enskilde ska få en fungerande vardag. Boendestödjaren är en viktig funktion för att den enskilde inte ska bli isolerad utan istället kunna komma ut i samhället och även närma sig arbetslivet i den mån det är möjligt.
Stjärnor

Enskilda som beviljas boendestödjare har ofta en psykisk eller psykosocial problematik i grunden, så som lättare autism eller beroendeproblematik, vilken gör det svårt för dem att klara av vardagen på egen hand. Ibland är svårigheterna under en kortare period, ibland längre.

Exempel på arbetsuppgifter

  • Planera det stöd som behövs för respektive enskild
  • Vara en viktig pusselbit för att den enskilde ska få ihop sin tillvaro; Du fungerar exempelvis som kontaktperson i dennes kommunikation med sin omvärld, däribland andra professionella aktörer såsom vårdgivare, arbetsgivare och myndigheter, men också med affärsbiträden och grannar etc.
  • Uppmuntra och inspirera den enskilde till att ta sig an sin sociala omvärld
  • Uppmuntra till personlig utveckling i vardagen
  • Vara ett praktiskt stöd i den enskildes eget hem vid till exempel matlagning, städning och handling, men du är främst ett motiverande stöd och vägleder så att den enskilde själv kan genomföra sysslorna där det är möjligt
  • Löpande dokumentera ditt arbete

Dina personliga egenskaper

Du behöver vara inkännande och närvarande, liksom empatisk och social. Du är den som förutser och förbereder situationer när ditt stöd behövs eller förebygger onödigt komplicerade situationer för den enskilde. Eftersom du kommer att vistas i människors egna hem behöver du vara hänsynsfull, men också observant på när du kan behöva utmana gränserna för att den enskilde ska driva sin personliga utveckling framåt.

Som boendestödjare arbetar du både operativt och strategiskt.

Behöver jag utbildning för detta jobb?

En del arbetsgivare godkänner enbart en genomförd grundskoleutbildning, men med en relevant gymnasieutbildning (till exempel Vård- och omsorgsprogrammet) får du bättre förutsättningar att få jobb. Du får också större chanser till att klara av jobbet och höja din lön.

Vidareutbildning

Du kan med fördel för både din personliga utveckling och ditt arbetes skull genomföra ytterligare utbildningar på universitetsnivå inom pedagogik eller beteendevetenskap.

Se fler yrken

Boendestödspedagog

Som boendestödspedagog bistår du personer med psykiska funktionsnedsättningar med individuellt anpassat stöd, så att de kan leva ett så självständigt liv som möjligt.

Läs mer

Stödassistent

Som stödassistent är du ett viktigt stöd i den enskildes vardag. Du kan få hjälpa till med allt ifrån att laga mat, sköta personlig hygien och följa med på fritidsaktiviteter.

Läs mer

Stödpedagog

En stödpedagog ska ge stöd, inspirera och bidra till utveckling i både arbetslaget och hos de enskilda och driva det pedagogiska arbetet framåt.

Läs mer

Personlig assistent

Som personlig assistent är du ett viktigt stöd för människor med funktionsnedsättning som är beviljade personlig assistans genom LSS (Lagen om Stöd och Service).

Läs mer

Stjärnor