Meny

Yrke

Stödpedagog

En stödpedagog ska ge stöd, inspirera och bidra till utveckling i både arbetslaget och hos de enskilda och driva det pedagogiska arbetet framåt. Stödpedagoger arbetar ofta med människor som har en utvecklingsstörning och/eller autismspektrumstörning.
Stjärnor

Rollen innebär att man ger ett stöd i vardagen för personer som framförallt har kognitiva funktionsnedsättningar. Här är det nära arbetet en viktig tyngdpunkt för att uppmuntra den enskilde till att bli mer aktiv och delaktig och uppleva en meningsfull vardag.

Exempel på arbetsuppgifter

  • Kartlägga den enskildes förmågor och upprätta en genomförandeplan, som ligger till grund för det fortsatta arbetet
  • Minska den enskildes dagliga hinder i sin miljö och omgivning
  • Med tyngdpunkt på det nära arbetet med den enskilde uppmuntrar du till stimulans, aktivitet och delaktighet i olika livssituationer
  • Inspirera och uppmuntra den enskilde till att utvecklas på ett meningsfullt sätt
  • Beroende på kunskap och kompetens kan du som stödpedagog jobba mer eller mindre på ett övergripande plan, där du kan få handleda kollegor och andra personer på din arbetsplats och arbeta för att skapa delaktighet och bra teamkänsla i arbetsgruppen

Dina personliga egenskaper

En stödpedagog behöver ha lätt för att sätta sig in i andra människors situation, vara lösningsorienterad, social och ansvarsfull. Du har också ett positivt mindset som uppmuntrar både kollegor och enskilda till personlig utveckling och framsteg.

Rollen som stödpedagog kan du med fördel kombinera med dina tidigare livs- och arbetslivserfarenheter. Dina personliga intressen och erfarenheter kan även de vara tillgångar i din roll eftersom du ska kunna erbjuda den enskilde meningsfullhet, utveckling, stimulans och gemenskap, efter önskemål och förmåga.

Behöver jag utbildning för detta jobb?

Ja. De flesta arbetsgivare kräver att du som vill arbeta som stödpedagog ska ha gått Barn- och fritidsprogrammet med inriktning socialt arbete eller Vård- och omsorgsprogrammet, samt en eftergymnasial relevant utbildning. Stödpedagogutbildningar på eftergymnasial nivå ligger ofta inom yrkeshögskolan.

Se fler yrken

Boendestödjare

Som boendestödjare fungerar du som en brygga i den enskildes möten med omvärlden och som ett stöd i hemmet, allt för att den enskilde ska få en fungerande vardag.

Läs mer

Boendestödspedagog

Som boendestödspedagog bistår du personer med psykiska funktionsnedsättningar med individuellt anpassat stöd, så att de kan leva ett så självständigt liv som möjligt.

Läs mer

Stödassistent

Som stödassistent är du ett viktigt stöd i den enskildes vardag. Du kan få hjälpa till med allt ifrån att laga mat, sköta personlig hygien och följa med på fritidsaktiviteter.

Läs mer

Personlig assistent

Som personlig assistent är du ett viktigt stöd för människor med funktionsnedsättning som är beviljade personlig assistans genom LSS (Lagen om Stöd och Service).

Läs mer

Stjärnor